Saknar du en fråga i FAQ?

FAQ

Får jag rösta på min egen motion som jag anmält till föreningsstämman?

Ja, du får rösta på din egen motion. 

I stadgarnas kommentar till § 17 framgår dels att du inte har rösträtt om du inte betalt samfällighetsavgiften, och dels att du inte får delta i behandlingen av en fråga i vilken du "äger ett väsentligt intresse som strider mot föreningens" (48 § SFL).

 

Hur bokar jag gemensamhetslokalen?

Du ansöker om att få låna gemensamhetslokalen via formuläret på medlemssidorna.

Jag har en häck mot ett gatuhörn, gäller speciella regler för den?

Ja, Västerås stad har regler för häckar som kan skymma sikten och skapa risk för gångtrafikanter. KLICKA HÄR för mer information om vad som gäller för din häck.

Hur betalar jag kvartalsavgiften?

Betalning görs till föreningens Bg 519-0681. Fyra fakturor per år kommer till din e-post om du har meddelat den via hemsidan eller info@vargskinnets.se. Du som inte har meddelat din e-post får en kvartalsavi i din postlåda.

Vad ingår i samfällighetsavgiften?

Samfällighetsavgiften är olika beroende på om du bor i radhus eller villa samt om vilket kvarter du bor i. De 52 radhusen i kvarteret vargskinnet har exempelvis gemensam sophantering, medan villorna på Björnarmen och Björnfällen får betala själva för detta. Summorna i kalkylen är avser årskostnad för respektive hushåll. Detaljerade uppgifter hittar du i senaste budgeten från årsstämman, men här följer en sammanfattning av den senaste budgetkalkylen. Observera att diagrammet nedan ska betraktas som ett exempel eftersom kalkylen kan ändras över tid.

Driftskostnad Alla (inklusive villor) Radhus Vargskinnet (52st) Radhus Björnramen (7st) Radhus Björnfällen (12st)
Snöröjning, sandning, sommarunderhåll 1000      
Gatubelysning 279      
Försäkringar (ej garage) 85      
Admin/sociala avg 570      
Samlingslokalen 147      
Underhåll gemensamt 361      
Städdagar 124      
Övrigt 101      
Lån och serviceavg 519      
TV 306      
Sophämtning - 2087   2583
Vattenavgift - 2596    
Underhåll resp kvarter - 300 300 300
Garageförsäkring - 24 24 24
SUMMA 3492 5007 324 2907
         
Årsavgift 3492 kr +3492 = 8499 kr +3492 = 3816 kr +3492 = 6399 kr
Kvartalsavgift 873 kr 2125 kr 954 kr 1600 kr
         

 

 

När är nästa städdag?

Vi har städdag en gång på våren, oftast näst sista lördagen i april, och oftast näst sista på lördagen i oktober. Se verksamhetsöversikten för nästa städdag. Information om dessa dagar publiceras i nyhetsflödet. På medlemssidorna finns information om vad som behöver göras på städdagen. Inför städdagen går styrelsen med medlemmar en runda i samfälligheten och inventerar särskilda underhållsbehov i kvarteren. På så sätt kan vi köpa in det som behövs till städdagen i god tid. Inventeringsdatumen syns också i verksamhetsårets överblick

Vilka färgkoder är det som gäller i området?

Björnfällsvägens gula färg är "Herrgårdsgul" och Högviltsvägens röda färg är "Piteröd", som har kod 318 av märket Alcro.

Hur rengör jag en dagvattenbrunn?

Det finns två, en lång och en kort, för ändamålet avsedda "kloakskopor", även kallade rensskopor, att låna i föreningen. Här finns mer information om varför och hur dagvattenbrunnar bör underhållas.

Var finns gräsklipparen till den gemensamma gräsytan?

gräsklippningskalendern ser du vem som var ansvarig för gräsklippningen veckan före dig. Där kan skatten sökas.

Var hittar jag gräsklippningschema?

Under "Underhåll" på medlemssidorna finns en kalender med gräsklippningsschema. Du kan klicka på din vecka och lägga till den i din privata kalender.

Hur fungerar sophanteringen?

Alla

Glas, batterier och större kartonger, plast m.m. lämnas på återbruket. Det finns två återbruk i närheten av oss, Stenby och Gryta återvinningsstation. Klicka på länkarna för att se öppettider.

  • ICA Grytan har återvinning för glas, kartong, tidningar, plast och metallförpackningar.
  • Återbruket Stenby finns på 5 minuters avstånd har utmärkta öppettider och finfin service för sopor som inte ska lämnas vid ICA Grytan eller i radhusens kärl för vanliga hushållssopor.
 

Villorna

De som bor i villa betalar själva för sin sophämtning och källsorterar i hemmet. 

Radhusen

De som bor i radhus på Högviltsvägen, Björnfällsvägen och Björnramsvägen finns särskilt rum för hushållssopor och viss återvinning.

Högviltsvägen

Det är av största vikt att förpackningar är rena och torra när de kastas i kärlen i soprummet. Soppåsar med hushållssopor måste vara väl förslutna. Följande avfall som skapas i vanlig kökshushållning tas emot i soprummet på Högviltsvägen:

  • Hushållssopor – väl förslutna i soppåsar som inte avger lukt och fukt.
  • Biologiskt avfall – i bruna påsar ej fyllda över markeringen, använd gärna extra påse. Du kan hämta fler i soprummet.
  • Plastförpackningar (rena, torra, tillplattade)
  • Pappersförpackningar (rena, torra, tillplattade)
  • Metallförpackningar (rena, torra)
  • Tidningar

Vilka är mina grannar?

Sedan 2016 har vår kära förening ökat möjligheter för medlemmarna att hitta varandra på fler mötesplatser än i kvarteret. Knacka gärna på hos dina grannar i vår Facebookgrupp eller här på Medlemssidorna, där de med funktionsansvar i föreningen syns med kontaktuppgifter.

Vad är gemensamhetsanläggning?

De tre kvarteren i föreningen har var sina gemensamhetsanläggningar och även en gemensam sådan. Dessa fyra gemensamhetsanläggningar förvaltas av styrelsen enligt lagen om förvaltning av samfälligheter. Detaljerad information om anläggningarna finner du i anläggningsbeskrivningen. Till varje gemensamhetsanläggning hör en fondförvaltning i vilken medlemmarna samlar kapital för framtida underhåll.

Gemensamhetsanläggning 1, GA1

Alla fastigheter delar på denna gemensamhetsanläggning som består av förenings- eller gemensamhetslokalen.

Gemensamhetsanläggning 2, GA2

Radhusen i kvarteret Vargskinnet (Högviltsvägen) delar på en egen gemensamhetsanläggning.
 

Gemensamhetsanläggning 3, GA3

Radhusen i kvarteret Björnramen delar på denna gemensamhetsanläggning.
 

Gemensamhetsanläggning 4, GA4

Radhusen i kvarteret Björnfällen delar på den fjärde gemensamhetsanläggningen.

Hur loggar jag in på medlemssidorna?

För att logga in på medlemssidorna behöver du registrera dig som användare här på hemsidan. Det kostar inget och förpliktar till ingenting.

Glömmer du bort ditt lösenord skickas enkelt ett nytt till den e-post du angav första gången du registrerade dig.

Har du andra utmaningar hör du av dig till styrelsen eller direkt till Thomas@Neidenmark.se

 

När är det sophämtning?

För villorna är det sophämtning udda veckor. Avvikelser från detta annonseras på Vafabs hemsida. Där finns även mycket information om hur du hanterar ditt avfall. Se även artikeln om hur  sophanteringen fungerar i våra kvarter .

Hur lyfter jag en fråga till årsstämman?

Du framställer en motion till årsstämman senast augusti samma år. Det ska du göra skriftligt via via e-post till info@vargskinnets.se.

Hur kan jag spara energi och pengar i mitt boende?

Radiatorerna (elementen) är utrustade med termostater och det är viktigt att de stänger automatiskt rummet har rätt temperatur. Gamla termostater kan strula och därför kan det vara bra att kolla på dessa ibland. Mer information om termostater hittar du här.

Vem levererar vårt bredband?

Du väljer själv vem du vill ska leverera bredband till ditt hem. Det finns många internetleverantörer att välja beroende på vilka behov du har. Jämför priser och tjänster på exempelvis pricerunner.

Själva kablarna och stadsnätsdosan som sitter i ditt hem äger du själv men service och underhåll sköts av Fibra. När du upplever problem med Internet och bredband ska du i första hand vända dig till din leverantör som i sin tur upprättar ett ärende hos Fibra om de själva inte kan lösa problemet.

Vem får gå på föreningsstämman?

Stämman får inte hindra någon från att besöka stämman. Däremot är det bara medlemmar av samfälligheten som får rösta på stämman. Enligt stadgarna har varje medlem en röst. Medlem är den som äger en fastighet. Ett par i en bostad äger alltså tillsammans en röst.

Hur nära vägen får jag plantera häck/bygga staket?

Din tomtgräns går ca 70 cm innanför vägen. Om du planterar/bygger på kommunens mark kan du bli skyldig att ta bort häcken/staketet ifall kommunen behöver göra något där. Om du gräver nära tomtgränsen bör du också ta reda på vad som finns i marken först. Mellan lyktstolparna går exempelvis elkabel. 

Om du brehöver gräva på din tomt kan det vara värt att dubbelkolla att det inte går ledningar just där. Se mer här!

Objekt: 1 - 20 av 25
1 | 2 >>